tirsdag 5. mai 2015

Kanelsnurrer / Cinnamon Rolls






I går fikk jeg så lyst på noe godt, og ettersom huset ikke akkurat bugnet over av sjokolade eller annen namsemums, så bakte jeg noen kanelsnurrer. Jeg elsker å bake gjærdeig etter å endelig ha fått taket på det, etter mange års feiling og mislykkede forsøk. Jeg holdt på å gi opp...! Men nå får jeg det til, endelig :D

De ble kjempegode :)

Her er oppskriften, fritt oversatt etter Cappelens Kokebok fra 1991 med mine egne små variasjoner over oppskriften. Kokeboka var en velkomstgave fra en eller annen bokklubb, og den er velbrukt!

Boka inneholder en masse gode basisoppskrifter, og de har hjulpet meg godt opp igjennom åra fra en tid da jeg ikke akkurat var sååå god til å lage mat hehe :P

Jeg har masse oppskrifter jeg har samlet selv, masse notater, noen oppskrifter skrevet av venner opp igjennom, både nederlandske og norske - og noen min mor har håndskrevet.

Veldig koselig med minnene etter mamma i den, hun gikk bort i 2001. Det er 15 år siden, men jeg savner henne fortsatt. Det er liksom rart med mamma, man blir ikke kvitt savnet..!

Hun var født i 1924 og var en husmor av den gode gamle sorten, som lagde alt fra bunnen. Ingen ferdigprodukter der i gården!

Boka er godt brukt!!



Kanelsnurrer

Jeg bruker cirkamål på alt, det viktigste er at deigen ikke blir for tørr.

50 g gjær (jeg bruker tørrgjær)
125-150 g smør eller margarin
5 dl melk
1/2 ts salt
1 dl farin (jeg bruker litt mer, ca 1,5 dl)
(1-2 ts malt kardemomme eller mer, etter smak)
1,4 - 1,5 l hvetemel (ca 850 g)
1/2 ts vaniljesukker

Fyll:
ca 50 g romtemperert smør eller margarin
3 ss sukker
2 ts kanel

Smelt fettet i et kokekar, tilsett melken og varm til ca 37 grader (fingervarmt). Bland det tørre i en bolle og tilsett den lunkne melkeblandingen, men spar litt mel til utbakingen.

Jeg pleier å tilsette et egg i tillegg, og da bruker jeg litt mer mel.

Arbeid deigen smidig, gjerne med kjøkkenmaskin - noe av hemmeligheten med gjærdeig er at den skal arbeides lenge og bankes skikkelig! Jeg tar den gjerne ti minutter i kjøkkenmaskinen, men sjekk at maskinen ikke blir for varm!

Deigen skal være så løs at den såvidt slipper bakebollen.


Legg et kjøkkenhåndkle over bollen. Dryss litt mel over deigen så den ikke setter seg fast i håndkleet. La deigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted (jeg lar den stå litt lenger - ca 45 min) - har du varmekabler i gulvet så sett gjerne deigen på dem, til den har est til dobbel størrelse sånn ca.

Ta deigen ut på bakebord drysset med mel og arbeid den smidig. Del deigen i to. Rull den til to lengder,  som du deretter kjevler ut til to firkanter, og smør fyllet utover. Rull dem sammen til to ruller, og del opp i ca 12 emner med en skarp kniv.

La snurrene etterheve i ca 30 minutter på et lunt sted, og pensle dem deretter med sammenvispet, romtemperert egg. Det er viktig å bruke romtempererte egg og ikke utsette snurrene for trekk, da har de lett for å klappe sammen.

Stekes midt i ovnen 5 - 7 minutter ved 250 grader.

                                                                             *

Cinnamon Rolls


Yesterday I felt for some sweet-treats, and since my house not exactly was overloaded with chokolathe or other yummy´s I decided to bake some Cinnamon Rolls. I love working with yeast dough now after years of failing with it, I finally got the hang on it! And they tasted delicious :)

Here is the recipe, freely written after "Cappelens Cookbook" from 1991 with my own twist on it. These are the recepys I finally came up with, and use.

 The Cookbook was a welcome gift from a book club, and I've used it a lot!

It is a great book with all the basics of cooking, and has helped me out more than once when I was younger and not that good at cooking hehe :P

There are lots handwritten recepys in it, some I have written myself, some are from friends, some are Dutch, some Norwegian - and there are also some great recepys which my mother has handwritten, in it.

It is feels very good to have the recepys from my beloved mother in the book, she passed away in 2001.

It is 15 years ago, but I miss her still. I think ones mother allways will be mist..!

She was born in 1924 and she was a housewife of the good old sort, which made everything from scratch. No finished products there!

The book is well used!!

                                                                      *

Here´s the recepy:


50 g yeast (I use dry yeast)
125-150 g of butter or margarine
5 dl milk
1/2 teaspoon salt
1 dl farin (I use a little more, about 1.5 dl)
(1-2 teaspoon ground cardamom, or more if you like)
1.4 to 1.5 l wheat flour (about 850 g)
1/2 ts vanilla sugar

Filling:
50 g softened butter or margarine
3 tablespoons sugar
2 teaspoons cinnamon

Melt the fat in a pan, add the milk and heat to about 37 degrees celsius (lukewarm, about 482 degrees Fahrenheit I think). Mix the dry in a bowl and add the lukewarm milk mixture, but save a little flour to the baking out on the table later.

 I usually add an egg as well, and then I use a little more flour.

Work the dough smooth, you can best use a kitchen machine - some of the secrets with getting the yeast dough right, is to work/beat it - for a long time! I usually work it for about ten minutes in my Kenwood Kitchen Machine, but check that the machine is not getting too hot!

The dough should be so loose that it just releases the bowl.

Let the dough rise for about 30 minutes under a tea towel (I mostly leave it rising a little longer than 30 minutes - about 45 min), and sprinkle some flour over it so it doesn´t stick to the towel. Set it in a warm place. If you have heated floors, you can set the dough on them  till the dough rises to about double size.

Take the dough out onto a surface sprinkled with flour and knead until smooth. Make to two lengths which you roll out to two squares, and spread the butter filling out on it. Then roll them into two rolls, and cut into about 12 topics with a sharp knife.

Let the rolls rise again for about 30 minutes, in a warm place, and then brush them with a lightly beaten egg, that holds room temperature.

It is important to use a room temperatured egg and also not expose the rolls for cold air, because they have a tendency to collapse if they all of the sudden get cooled down.

Bake the rolls in a pre-heated oven at 250 degrees Celsius (about 482 degrees Fahrenheit, I think?) for 5-7 minutes.

Enjoy!

Tips - du kan lage ditt eget vaniljesukker, jeg sitter alltid igjen med selve "stokken" når jeg har brukt vaniljestenger til noe og skrapt ut frøene. Disse kan du legge sammen med vanlig sukker i en tett boks, og vips så har du hjemmelaget vaniljesukker :)

                                                                              *
Tip - you can make your own vanilla sugar, I am always left with the empty "sticks" from the vanilla when I have used it for something, and have scraped out the seeds. You can add these together with regular sugar in a tight box, and voila, you have homemade vanilla sugar :)





                                                                                                                                                 Tordis :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar