Jeg er veldig glad i både matlaging og baking, og synes alltid det er moro å prøve nye oppskrifter!
Denne ble jeg tipset om av datteren min, og den var kjempegod!!
Jeg brukte jordbær, bringebær og blåbær, men det er selvfølgelig mulig å bruke andre frukter og bær også :)
Kiwi, ananas og fiken bør ikke brukes da de inneholder enzymer som gjør at geléen ikke stivner skikkelig.
Ingredienser:
225 g søt havrekjeks (f.eks 3/4 pk Bixit eller Digestivekjeks)
100 g smør
Fyll:
1 pk Freia sitrongelépulver
2,5 dl kokende vann (halvér vannmengden som står på pakken)
3dl lettrømme eller seterrømme
200 g kremost, f.eks Philadelphia
100 g melis
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Pynt:
1 pk Freia bringebærgelépulver
2,5 dl kokende vann (halvér vannmengden som står på pakken)
Knus kjeksen f.eks i en morter, eller med stavmikser - evt i en brødpose. Bland kjekssmulene med smeltet smør. Ha blandingen i en smurt form (26 cm i diameter). Klem ut kjeksblandingen i bunnen, og helt inntil kanten på kakeringen. Ha gjerne et bakepapir i bunnen på formen.
Sett formen kaldt så kjeksen stivner.
Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann (obs vannmengden i oppskriften!). Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende (man kan piske den i en bolle som man setter i et kar med iskaldt vann så går det fortere, men den må ikke stivne og ikke pisk så hardt at det blir skum).
Pisk sammen rømme, kremost, melis og vaniljesukker. Pisk kremfløten stiv, og pisk kremen inn i fyllet. Pisk til slutt inn avkjølt gelé i en tynn stråle. Hell fyllet i kakeformen og la kaken stivne i kjøleskapet (4-6 timer) jeg satte den litt i fryseren for å korte ned tiden, det gikk fint - men pass på så den ikke blir for kald :)
Pynt med bærene, legg dem oppå det stivnede fyllet.
Løs opp bringebærpulveret i kokende vann (obs vannmengden i oppskriften!). Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Hell den over bærene i formen og sett kaken tilbake i kjøleskapet til gelélokket har stivnet.
Skjær forsiktig langs kanten med en skarp kniv og fjern kakeringen.
Tips:
Ikke bruk hurtiggelé eller ferdiggelé til denne oppskriften.
Bruk gjerne en elektrisk mikser når du blander fyllet så blandingen blir helt jevn.
Ikke ta av kakeringen før du heller over geléen.
Kjeksbunnen setter seg ofte litt fast i kakeformen når den er kald, så la gjerne kaken stå fremme i romtemperatur litt før du serverer den :) Kaken er holdbar i kjøleskapet.
Håper det smaker!
Cheesecake with jelly cover and berries :)
Ingredients:
225 g sweet oat biscuits (eg 3/4 pk Bixit or Digestive biscuits)
100 g butter (normalsalted)
Filling:
1 pk Freia lemon jelly powder
(or other jelly powder, the important is that you half the amount of water of what the package says, so it will create a rather stiff layer on the top of the cake)
2.5 ml of boiling water (half the amount of water indicated on the package also here)
3 dl light sour cream or original sour cream
200 g of cream cheese, f.ex Philadelphia
100 g icing sugar
1 teaspoon vanilla sugar
3 ml cream
Garnish:
1 pk Freia raspberry jelly powder
2.5 ml of boiling water (half the amount of water indicated on the package)
Crush the biscuits in a mortar or with mixer - also possibel in a plastic bread bag. Mix biscuit crumbs with melted butter. Pour into greased baking tin (spring form, 26 cm diameter). Squeeze out biscuit mixture into the bottom and the edges of the cakes no. You can have a sheet of bakingpaper in the bottom of the form. Set it in the fridge so the biscuit hardens.
Dissolve lemon jelly powder in boiling water (obs amount of water in the recipe!). Cool to the cold but still liquid (you can whip it in a bowl which you set in another bowl of icecold water so it chills faster, but it must not set, and do not whip so hard that it becomes foamy).
Wisp together sour cream, cream cheese, powdered sugar and vanilla sugar. Whip the cream stiff and whip the cream into the filling. Finally whip in cooled lemonjelly in a thin stream.
Pour the filling into the cake tin and let the cake solidify in the refrigerator (4-6 hours)
Decorate with berries, put them on top of the stiff filling.
Dissolve raspberry powder in boiling water (obs amount of water in the recipe!). Cool to it is cold but still liquid. Pour it over the berries and set the cake back in the refrigerator until jelly lid has solidified. Carefully cut along the cake with a sharp knife and remove the form.
Tips:
Never use "quick jelly" or finished jelly for this recipe.
You can use an electric mixer when mixing the filling so the mixture is completely smooth.
Do not remove the form before you fill over the gel on top.
Biscuit bottom can get a bit stuck in the cake tin when it is cold, then let the cake stand in room temperature a little before serving it :) The cake is durable in the refrigerator.
Bon appetit :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar